Speedway är en relativt riskfylld sport. Varje år skadas flera förare under träning och tävling. Det finns till och med förare som avlider när de välter, blir påkörda eller råkar ut för andra olyckor.

Avsaknad av bromsar kan vara en risk

En av de största riskerna med speedway är att motorcyklarna inte har några bromsar. Det gör att man inte kan minska ner farten på något annat sätt än genom att snedställa motorcykeln eller genom att lägga den ner. Ett annat alternativ är att sätta fötterna i marken men det är rejält riskfyllt i hög fart.

Vårdslös körning är inte okej

År 2007 förolyckades en förare i Sverige under en tävling. Det var efter den och många andra olyckor som det infördes ett varningssystem för vårdslös körning på banorna. Om man får två varningar får man inte delta i nästa tävling och får en förare fyra varningar får man inte delta under resten av säsongen. Laget får inte heller sätta in någon ersättningsförare. Det är därför som så att många förare ser till att undvika varningar så gott det går. Det i sig ger en säkrare sport.

Hög hastighet

Den höga hastigheten är också en risk. Precis som vid vanlig körning innebär högre hastigheter att man inte hinner reagera i tid om något skulle hända. Dessutom är dödligheten rejält mycket högre när man kör fort än vid långsammare hastighet.

Viktigt med skyddsutrustning

Som förare är man extra utsatt och det är därför viktigt att man använder den skyddsutrustning som finns. Bra handskar, en overall i flamsäkert material, en bra hjälm och ryggskydd är alltid bra. Man bör dessutom ha skor som skyddar på ett bra sätt. Många ryggskydd ger också skydd för nacken och många förare har räddats genom åren. Man kan inte skydda sig från alla skador, men man kan minska risken att bli allvarligt skadad.