Speedway är en sport som är väldigt populär i Sverige och landet har också rönt stora framgångar inom den. De tre största ligorna i världen körs i England, Polen och just Sverige. Världens första världsmästerskap i speedway kördes i London år 1936.

Vad går sporten ut på?

Den här sporten går ut på att förarna ska köra i flera heat på banan. Man samlar ihop poäng åt sitt team och det team som får flest poäng vinner. Poängen samlas både individuellt och för det lag man tävlar för. I varje heat klassas en vinnare, och det är den förare som kommer först in i mål efter varje lopp.

Varje år sätts ett maxtak på hur många poäng varje speedwaylags spelare totalt får ha. Det medför att ett lag inte kan ligga på topp år efter år. De kan nämligen inte samla på sig alla de bästa förarna.

Hur ser banan ut?

En speedwaybana har två långsidor, samt två större kurvor. Den är oval och oftast doserad. Underlaget består i regel av grus som är blandat med lera. Det betyder att banan kan bli väldigt svår att köra på om det regnar.

Krav på motorcykeln

Det finns flera krav på motorcyklarna som används i speedway. Cyklarna har ingen broms men det är enligt reglerna. Däremot måste de väga minst 77 kilo när de är helt tomma på bränsle. De ska också drivas på metanol och ha godkända ljuddämpare. Motorcykeln får däremot inte vara tillverkad i titan eller använda sig av elektrisk styrning i motorn.

Speedway i Sverige

I Sverige är det inte helt enkelt att finna speedwaybanor i större städer. Det har bland annat med ljudnivån att göra. Däremot kan man finna banor i städer som Målilla, Motala, Malmö och Västervik. I Sverige har speedway också blivit en riktigt publikdragande sport och flera tävlingar sänds också på bra sändningstid i TV.